castellano português


"Estigueu sempre amb el Senyor i que ell estigui sempre amb tu"

Repensar a santa Clara 800 anys desprès (Darío Menor - Revista Vida Nueva) - 26/06/2011

1 de 1

Des del passat 16 d'abril fins a l'11 d'agost de l'any que ve, les 18.000 clarisses presents a tot el món estan de festa: celebren el VIII centenari de la fundació de l'Ordre de les Germanes Pobres per part de santa Clara d'Assís. Amb motiu d'aquesta commemoració, que estarà plena de festejos, convenis i activitats culturals, tota la família franciscana intentarà apropar a Clara al públic, al mateix temps que aprofundirà en el propi coneixement de la seva figura. I tot això, amb la vista posada en un important desafiament: redissenyar l'autonomia de les comunitats, si no volen desaparèixer.

El vuitè centenari li arriba a aquesta ordre, una de les més nombroses de l'Església, en “bon estat de salut”, diu Fr. José Rodríguez. En ser el superior de tota la família franciscana, la seva autoritat també engloba als diferents monestirs de les clarisses, els quals gaudeixen d'una gran autonomia.

D'aquesta independència deriva l'absència d'una superiora general i d'un òrgan central de govern similar al que existeix en altres ordres i congregacions religioses. Sí expliquen les clarisses amb federacions en les quals s'agrupen monestirs d'una mateixa regió, aconseguint conjuminar així esforços en terrenys tan crucials com la formació, tant la inicial com la permanent.

A Espanya resideixen unes 3.000 clarisses repartides en gairebé 200 monestirs, la qual cosa suposa la segona comunitat més nombrosa de l'Ordre, solament per darrere d'Itàlia. “Hauran de fer una redimensió, la qual cosa portarà amb si el tancament de monestirs”, apunta el ministre general. “Encara que això no és fàcil d'assumir per algunes germanes, moltes unes altres veuen en aquesta necessitat una nova oportunitat per tornar a l'essencial”.


La tradicional independència de les comunitats

Hi ha clarisses que, com la Gna. Clara Fernández, presidenta de la Federació de Germanes Clarisses de Catalunya, Castelló i Menorca, aposten per superar la tradicional independència de les comunitats i vogar cap a una major unitat: “Penso que l'organització que tenim ara no és la més adequada, encara que hi ha opinions diverses. A França, per exemple, les germanes van a convertir-se en una sola federació, conjuminant forces. A Espanya, un projecte similar és impensable. M'agradaria que hi hagués més unió entre les federacions i que aquestes tinguessin més pes. L'autonomia és una riquesa, però de vegades crea problemes”.

Rodríguez Carballo comparteix aquesta postura. En la seva opinió, “és massa fort encara” el sentit de pertinença entre algunes germanes “al propi monestir”, mentre que el sentit de pertinença a l'Ordre i a les federacions resulta “molt més feble”.
“Aquesta ordre va néixer en circumstàncies molt diferents a les quals vivim actualment. Entre la centralització i la total autonomia cal buscar un terme mitjà”, apunta. Si no s'afronta aquesta qüestió, adverteix sense mitjanes negres que, “a mitjà termini”, l'autonomia per a molts monestirs “podria significar la seva mort”.


Fraternitat de Santa Clara | Apart 85 | 17430 - Santa Coloma de Farners (Girona)
Tel.: 972 474 276 | Fax: 972 473 524 - www.clarisas.cat - info@clarisas.cat