castellano português


"Estigueu sempre amb el Senyor i que ell estigui sempre amb tu"

UNA OPORTUNITAT PER CREAR UNA SOCIETAT DE VALORS HUMANS - 10/07/2010

< 1 de 2 >

L’abadessa de Santa Clara (Ciutadella - Menorca) repassà la història del, també la viscuda durant els fets del 1558, i destacà la presència de les germanes clarisses a la ciutat com a "referent de vida cristiana"
452 anys enrere, Ciutadella visqué un dels seus episodis històrics més tristos. Els turcs envaïren la ciutat, la saquejaren i feren milers de presos. Aquell juliol de 1558, les germanes del convent de Santa Clara patiren en les seves pròpies carns la desgràcia.

Foren una peça més del poble ciutadellenc, i avui, quasi mig mil•leni després, el convent segueix viu, i pot explicar la història. Açò és precisament el que va fer ahir sor Carme Mesquida, abadessa del monestir, qui pronuncià la conferència de l’acte institucional del 9 de Juliol a l’Ajuntament de Ciutadella.

Amb la veu dolça, el to pausat i el somriure a la cara, sor Carme recordà una rondalla que sentia de petita, i que explicava d’una manera ben peculiar el naixement del convent. Contà que un cavaller evangelitzador anà fins a Assís, d’on agafà un roseret de roses blanques que després sembrà a Ciutadella on havia de néixer un convent. “Encara avui, els dies de vent, les roses d’aquest roser perfumen els carrers de Ciutadella”, afegí sor Carme. La metàfora deixà pas, però, als fets històrics. Primer, recordant que el convent de Santa Clara és la institució més antiga que ha restat a Menorca, juntament amb la Catedral.

En la seva història, els fets del 9 de Juliol han quedat també marcats. Així, l’abadessa recordà com les trenta monges que llavors residien al monestir o bé varen ser assassinades o deportades. Una d’elles, sor Àgueda, qui llavors era l’abadessa, fou martiritzada. “Els llops sempre trien l’ovella més forta, la que corre més i va al davant del ramat. Sor Àgueda era la que havia corregut més en el camí del Senyor. O és que noltros, d’un roseret, no agafaríem la rosa més formosa?”, exclamà.

En el seu relat, sor Carme Mesquida recordà com les monges que patiren el captiveri a terres turques “mai no deixaren de resar i aprengueren la llengua d’aquelles terres per ensenyar l’evangeli als fillets de les cases on estaven preses”. Sor Blanca Mascaró, sor Antonina Pons, sor Catalina Ponsa o sor Joana Camarona foren alguns dels noms que cità.

Després dels fets del 9 de Juliol, el convent quedà arrasat, i tal com explicà l’abadessa, la seva reconstrucció no era feina fàcil. Les monges no tenien béns, i el poble estava empobrit. Tot i així, s’aconseguí aixecar de nou la institució gràcies a l’ajut dels ciutadellencs.

La conferència complerta la trobareu:
www.clarisascatalunya.cat/documents/docAgenda191.pdf


Fraternitat de Santa Clara | Apart 85 | 17430 - Santa Coloma de Farners (Girona)
Tel.: 972 474 276 | Fax: 972 473 524 - www.clarisas.cat - info@clarisas.cat